Příběh nebo pohádka pro školačky

16. 11. 2019 7:21:15
Máte malé školačky? Zažíváte s nimi také každý den překvapení jako já? Možná Vám jednou při vysvětlování toho, co je správné a co ne, pomůže můj příběh. Bohužel moje dcera je ta Evička...

Byla jednou jedna úplně obyčejná holčička. Znáte taky nějakou takovou? Jsou všude kolem nás. Když jdete po ulici, nevšimnete si jich, nejsou ani krásné ani škaredé, ani tlusté ani moc hubené. Nejsou ani vidět ani slyšet. Jakoby tu nebyly.

Holčička se jmenovala Diana. Maminka ji pojmenovala podle té slavné princezny. Ale jak šel čas, nikdo jí neříkal Diana, ale jenom obyčejně. Anna, Anča nebo Anička.

Žila ve velkém domě se zahradou a bazénem jenom s maminkou a tatínkem. Sourozence neměla, i když by strašně moc chtěla, aby nebyla sama. Na co je Vám potom bazén nebo zahrada? Nesnášela být sama. I proto se vždycky těšila do školy nebo na kroužky, kde měla kamarádky. Znamenaly pro ni nejvíc na světě. Lucka, Julča, Kačka a Klára. Právě Kláru měla nejraději. Zatímco se všichni vždycky těší na víkend, naše Anička se pokaždé nejvíc těšila na pondělí, kdy zase kamarádky uvidí. Užila si s nimi den ve škole a potom, když byla doma, psala si s nimi nebo volala. Znáte také Whatsapp nebo Messenger? Když po škole čekala na maminku, než přijde z práce domů, psaly a mluvily s holkama na messengeru o tom, co bylo ve škole, o zábavě, o rodičích nebo prostě jenom tak o ničem. Anička milovala ty chvilky a byla moc šťastná holka. I když obyčejná.

Jednou se ale všechno změnilo. Stejně jako život přináší nám všem každý den nečekaná překvapení, naši Aničku čekala také veliká změna.

Byl to den jako každý jiný. I když se nad oblohou vznášel takový divný černý mrak jakoby prolnutý fialovou barvou smutku. Anička přišla do školy, sedla si do lavice a čekala na první hodinu matematiky. Než zazvonil zvonek, otevřely se dveře. Stála tam paní učitelka a vedle ní nejkrásnější holka, jakou kdy Anička potkala. Představila se jako Evča a sedla si do lavice vedle Lucky. Hned, když Anička Evču uviděla, věděla, že chce, aby byla její kamarádka. Takovou kamarádku by si přece přála každá holka na světě!

Jak utíkal den za dnem, Evča se začala kamarádit nejenom s naší Aničkou, ale také se všemi jejími kamarádkami. Cokoliv se dělo zajímavého, Evča byla vždycky u toho. Všichni ji měli rádi. Každý se s ní chtěl kamarádit. Když byl ve škole tělocvik a holky se měly rozdělovat do skupin, hádejte, koho si každá vybrala jako první? Ano, Evču. Když měla některá z holek narozeninovou oslavu, první dostala svoji pozvánku vždycky Evča. Kolem Evči se točil celý svět. Nebyl nikdo ve třídě, kdo by nechtěl být s Evčou, ani nikdo, kdo by nechtěl být jako ona.

Evča sama měla ráda pozornost. Když si s ní ostatní holky psaly na messengeru, byla to ona, která říkala, o čem se budou bavit. Nikdo jiný. Uměla být moc hodná, ale někdy také zlá. Když napsala, že dnes ve škole nebyla Lucka učesaná, všechny holky posílaly ošklivé smajlíky. Jednou se jí nelíbilo, že měla Kačka na svačinu vajíčko na tvrdo, tak jí potom do skupiny posílala smajlík, který zvrací. Žádná holka se Lucky nebo Kačky nezastala.

Aničce se Evča přestávala líbit. Nebylo jí příjemné, že se naváží do ostatních holek. Ale bála se něco říct nebo udělat. Anička přece byla moc slabá na to, aby jí Evča vyslechla a začala se chovat jinak.

Jednou Anička slyšela, jak Evča říká moc škaredé věci o Klárce. Ano, o Klárce, kterou měla Anička nejraději. Anička tentokrát nevydržela a Klárky se zastala. Evča se s ní hned potom přestala bavit, začala se chovat tak, jakoby Anička neexistovala. A brzy se stejně začaly chovat i ostatní kamarádky. Lucka, Kačka, Julča a dokonce i Klárka, která vůbec nevěděla, co se stalo. Anička se cítila nejhůř v životě. Nikdy nebyla středem pozornosti. Ale teď si připadala, jako by neznamenala vůbec nic. Když jednou v pátek přišla ze školy domů a vzala si tablet, zjistila, že ji někdo vyhodil ze všech skupin na messengeru. Začalo se jí dělat zle. Proplakala noc, potom další. Přestala se usmívat. Nebavilo ji žít. A proto vymyslela plán. Babička jí kdysi říkala, že když je člověku nejhůř, vždycky se objeví anděl a pomůže. Jenže anděl nepřicházel. Proč? Nevěděla. Chtěla mu jít naproti.

Andělé přece létají. Musela to zkusit taky. Určitě toho svého najde a pomůže jí. V pondělí po škole nešla domů, aby čekala na maminku. Anička se vydala k Nebeskému mostu. Tak se říkalo starému opuštěnému mostu za městem, přes který kdysi dávno jezdil vlak. Po kolejích prošla až do místa, kde byla pod mostem největší hloubka. Stála a dívala se dolů. Měla strach? Možná. Ale chtěla najít anděla, aby jí pomohl. Roztáhla ruce, napřímila hlavu a. Než stačila skočit, uslyšela kroky. Uviděla holku. Byla jí povědomá. Jak jen se jmenovala? A.... Andy jí myslím říkali. Z béčka byla. Taková ta dívenka, jaké jsou všude kolem nás. Nejsou ani krásné ani škaredé, ani tlusté ani moc hubené. Nejdou ani vidět ani slyšet. Jakoby tu nebyly.

Andy přišla k Aničce, neřekla jediné slovíčko, vzala Aničku pevně za ruku a vedla ji pryč. Začaly si povídat o tom, co Aničku trápí a brzy zjistily, že mají spoustu společného. Taky Andy nedávno stála na Nebeském mostě, ale neskočila, nemohla. Jak Anička zjistila, Andy jí říkal každý, ale ve skutečnosti se jmenovala Anděla. Anička na Nebeském mostě opravdu našla anděla, takže existují. Jsou mezi námi. Jenom je neumíme poznat, když je dobře. Objevují se jenom tehdy, když už nejde jít dál.

Z Andy a z Aničky se stala nerozlučná dvojka. Kamarádky na život a na smrt. Trávily spolu každou volnou chvilku. Oběma bylo nejlíp v životě. A na Evču už si Anička nikdy ani nevzpomněla.

Autor: Lubomír Mokráš | sobota 16.11.2019 7:21 | karma článku: 19.33 | přečteno: 480x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 13.78 | Přečteno: 212 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 399 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 541 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 192 |
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 328

Jsem člověk otevřený novým, zajímavým a originálním názorům. Vždy se snažím dívat dopředu a z minulosti si chci brát pouze ponaučení, ale neužírat se jí. Těším se na komentáře čtenářů pod mými texty.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...